Kétségtelen, hogy ma az Instagram a világ legnagyobb vizuális kommunikációs platformja, a maga több mint 1 milliárd felhasználójával. Azonban azt is valószínűnek tartom, hogy a legtöbb felhasználó nem olvasta még a közösségi felhasználási feltételeit. Pedig érdemes! Összeszedtem a négy legérdekesebbet.

1. A profilok vásárlását letiltással büntetik

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a (wannabe) influencerek megvásárolnak néhány profilt, vagy fizetnek különböző felületeken azért, hogy különböző álprofilok bekövessék őket. Ezeket, ha megfontoltan használják, nagyon nehezen leszűrhetőek. Azonban az algoritmusok hamar kiszúrják, ha hirtelen megnövekedik a követőszám. De legalábbis gyanússá válik. Érdemes ezzel vigyázni (leginkább érdemes ezt nem csinálni, hiszen hosszútávon semmi értelme sincs), hiszen ha kiszúrják, az egész profilt letörölhetik és le is tilthatják.

Ugyanitt egy mások által használt/levédett név használatához minden esetben rendelkezned kell előzetes írásbeli engedéllyel.

 

2. A profilod törlése után a tartalmad nem tűnik el nyomtalanul

Miután letörölted a profilodat, az általad már közzétett tartalmak csak az oldaladról tűnnek el. Ha korábban valaki megosztotta azt, akár nyilvánosan, a saját oldalán, az továbbra is látható lesz mások számára.

 

3. Más felhasználók nem lophatják el a tartalmad

Az Európai Unió lakosai a saját tagállamaikban érvényben lévő szellemi tulajdonhoz való jogukat gyakorolják. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki hozzájárulás nélkül, illetéktelenül veszi át, másolja a tartalmad, az országodban érvényben lévő jogi eszközökkel léphetsz fel ellene.

 

4. A megosztott tartalmad már nem csak a tiéd

Az előző ponttól eltérően azzal, hogy regisztráltál az Instagramra, elfogadtad, hogy az általad megosztott képek/videók az Instagram tulajdonát képezik. Ők bármikor felhasználhatják a platformon belül. Ezzel szemben tehát nem tehetsz jogi lépéseket, hiszen ehhez előzetesen hozzájárultál.

A szellemi tulajdonnal kapcsolatos információkkal mindig érdemes tisztában lenni, hiszen bármikor előfordulhat, hogy lopásnak, másolásnak az áldozata leszel. Különösen akkor, ha az Instagramot üzleti platformként használod. Persze nem szabad örökké félelemben élni, hiszen ez az egyik legjobb közösségi média felület, ettől függően érdemes tudatos fogyasztóként használni.

Ha bármilyen észrevételed van, vagy érdekelne más téma is, írj nekem! 🙂